Dak laten isoleren

Wanneer je het dak van je woning laat isoleren kun je veel besparen op energiekosten. Het is een gegeven dat warmte naar boven stijgt. Wanneer het dak niet is geïsoleerd zal de warmte in een mum van tijd naar buiten worden afgevoerd. Een geïsoleerd dak kan dit voorkomen en een geïsoleerd dak zal ook beschermen tegen de kou van buiten. Voor het isoleren van een dak kun je verschillende methodes toepassen. Daarnaast is er een verschil tussen het isoleren van een hellend dak en een plat dak.

Hellend dak isoleren

Veruit de meeste woningen zijn voorzien van een hellend dak met daaronder een zolder. Het kan afhankelijk zijn of de zolder wel of niet gebruikt wordt om voor een bepaalde methode te kiezen. Als de zolder ongebruikt is en niet verwarmd kan er ook gekozen worden om de zoldervloer te isoleren in plaats van het hellende dak.

Hellend dak van buitenaf isoleren

Het voordeel van een hellend dak van buitenaf te isoleren is dat de binnenzijde onaangetast blijft. Wanneer je van plan was om de dakbedekking aan de buitenzijde te vervangen is het een goed idee om dit direct tijdens het isoleren van het dak te laten doen. Zo voer je twee klussen in één keer uit en dat bespaard je geld en tijd. Wel is het buitenom isoleren een grotere klus. De dakbedekking moet verwijderd worden, waarna de isolatie op de dakconstructie wordt geplaatst. Ter bescherming komt over het isolatiemateriaal een folie om de isolatie te beschermen tegen vocht en wind. Omdat je op deze manier een isolatieschil aanbrengt zul je zelden last krijgen van een koudebrug.

Hellend dak van binnenuit isoleren

Wordt een zolder niet gebruikt, dan kun je gemakkelijk van binnenuit isoleren. Het isolatiemateriaal wordt in de meeste gevallen ingeklemd tussen de balken van de dakconstructie. Wel is het noodzakelijk, voordat je met de afwerking begint met bijvoorbeeld gipsplaten, een dampscherm te plaatsen. Dit voorkomt dat woonvocht in het isolatiemateriaal trekt. Het dak van binnen isoleren is ook goedkoper dan via de buitenkant.

Plat dak isoleren

Ook een plat dak isoleren kan via de binnenzijde en de buitenzijde, ook wel warm dak en koud dak isolatie genoemd.

Warm dak (langs buiten)

De warm dak isolatiemethode is aan te raden, want hiermee isoleer je ook de dakconstructie. De kans op het scheuren in het isolatiemateriaal en de dakbedekking is daardoor veel minder omdat er nagenoeg geen temperatuurverschillen meer zullen zijn. Bij de plaatsing wordt op de dakconstructie een dampwerende laag aanbracht dat condensatie voorkomt. Vervolgens komen hierop de isolatieplaten en rechtstreeks hierop de dakbedekking.

Koud dak (langs binnen)

De isolatielaag wordt onder het dakbeschot geplaatst en kan vaak worden ingeklemd tussen de draagbalken van het dak. Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht moet er nog wel een dampwerende laag aangebracht worden. Er kan anders gemakkelijk condensvorming ontstaat dat het isolatiemateriaal aantast.

Omgekeerd dak

Wil je de dakbedekking onaangetast laten houden, wat bij een warm dak niet het geval is, dan kun je kiezen voor de methode omgekeerd dak. De isolatieplaten worden dan rechtstreeks op de dakbedekking aangebracht. Vervolgens wordt er over de isolatieplaten hout, tegels of grind aangebracht. Het dak kan dan ook uitstekend dienst doen als dakterras. Deze methode is sneller en goedkoper dan de andere methodes.