Hellend dak laten isoleren

Vooral wanneer je de zolder in gebruik hebt als slaapkamer, studeerkamer of voor een ander doel, is het aan te raden om het dak te laten isoleren. Sowieso is een dak laten isoleren lonend, want het kan een flinke energiebesparing met zich meebrengen. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille. Het isoleren van een dak kan best wel een investering zijn. Vergeet dus nooit om na te gaan of je misschien recht hebt op een premie van de Vlaamse overheid. Zo kun je toch aanzienlijk besparen op dakisolatie. Meer informatie op checkpointtv.be

Langs binnen of langs buiten isoleren?

De klassieke wijze van het dak isoleren is via de binnenzijde. Toch wint isoleren langs buiten steeds meer aan populariteit. Van buitenaf isoleren heeft als voordeel dat ook de gehele dakconstructie wordt geïsoleerd en daardoor beter is beschermd tegen temperatuurschommelingen. Bij het laten isoleren van binnenuit moet je tevens rekening houden met enkele centimeters, soms wel tot 20 centimeter aan ruimteverlies. Maar bij het isoleren langs buiten zul je weer alle dakbedekking moeten verwijderen. Dit is dan ook een pak duurder dan via binnenuit isoleren. Je moet daarom de voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje zetten, welke methode het meest geschikt is voor jouw dak. Heb je een niet gebruikte en onverwarmde zolder? Dan kun je er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren. Dit kan gunstig zijn omdat het volume van je woning verkleind wordt en je veel energie kunt besparen.

Lees meer over Hellend dak isoleren langs binnen: werkwijze & prijzen

Soorten dakisolatie

Je dak isoleren kan met veel verschillende isolatiematerialen. Welk isolatiemateriaal je gebruikt is vooral afhankelijk van het soort dak, de staat van het dak en je eigen wensen hoe dik jij je dak geïsoleerd wilt hebben. De meest gebruikte materialen voor dakisolatie:

Glaswol

Glaswol is materiaal dat bestaat uit gerecycled glas en zand dat onder hoge temperaturen is verhit. Het is het meest gebruikte isolatiemateriaal voor dakisolatie en dat heeft vooral te maken met het feit dat het gemakkelijk te gebruiken is. Glaswol is namelijk verkrijgbaar in dekens die zijn opgerold en die gemakkelijk op maat zijn te snijden of te knippen. In hoeken en kieren kan het materiaal goed samengedrukt worden. Voor isolatie van binnenuit kunnen de dekens gemakkelijk tussen de draagbalken geklemd worden. Glaswol heeft een hoge thermische isolatiewaarde en ook isoleert het goed tegen geluiden van buitenaf. Gemiddeld betaal je voor glaswol € 20,- per m².

Isolatieplaten

Ook isolatieplaten zijn erg populair en zijn zeer handzaam om te gebruiken. Met isolatieplaten is het gemakkelijk om grote delen van het dak snel te isoleren. Een groot voordeel van isolatieplaten is dat ze een pak dunner zijn dan bijvoorbeeld glaswol, maar toch een goede thermische isolatiewaarde hebben. Veel isolatieplaten zijn reeds voorzien van een dampremmende laag, zodat het plaatsen van een apart dampwerende scherm niet meer hoeft. Isolatieplaten kosten gemiddeld zo’n € 25,- per m².

Purschuim

Bij het aanbrengen van purschuim is het vloeibaar. Eenmaal aangebracht zal het expanderen en uitharden. Purschuim is heel ideaal om hoeken en nissen goed te isoleren. Verder kun je hiermee snel een volledig naadloze isolatieschil aanbrengen. Purschuim heeft een hoge isolatiewaarde, is bestand tegen vocht en brandwerend. Gemiddeld zal purschuim € 30,- per m² kosten.